Gyermektáborok minden évben!
A horgászegyesületünk működésének egyik legfőbb célja a horgászsport népszerűsítése, a fiatalok szabadidejének ésszerű, biztonságos programokkal való kitöltése. Erre egy kitűnő lehetőség a nyári horgásztáborozás.
bővebben
A horgászvízről
A tavat Komárom Esztergom Megye legnagyobb vízfolyásának, a Vértes hegység lábánál eredő 47,5 Km hosszú Által ér tatabányára érkező szakaszának a felduzzasztásával hozták létre a múlt század első harmadában az 1930-as években.
bővebben
Previous
Next

Horgászvízről

Tatabánya Bánhidai Erőműi tó ( Ceni – Centrál tó )
Megye: Komárom-Esztergom megye
Kezelő: Jószerencsét HE, Tatabánya
Víz mérete: 40 ha
Víz típusa: víztározó
Átlagmélység: 1,5-2,5 m

https://www.facebook.com/photo?fbid=680407762593638&set=a.444938089473941

A tavat Komárom Esztergom Megye legnagyobb vízfolyásának, a Vértes hegység lábánál eredő 47,5 Km hosszú Által ér tatabányára érkező szakaszának a felduzzasztásával hozták létre a múlt század első harmadában az 1930-as években. A mesterségesen kotort medencét felduzzasztották, s abba terelőgátakat telepítettek, melyek az erőmű hűtésére szolgáló, a tóban cirkuláló vizet vezették meg. A tó körülbelül 80 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt leeresztve, lehalászva nem volt! ŐS VÍZ!!! 2004 végéig meleg vizes tóként működött. A Bánhidai II Erőmű leállása óta hideg vízű tározó.

Szélessége: 220-300 méter között váltakozik a tó közepén gátrendszerrel.
Fenékviszonyok: kemény agyag, salak, váltakozó rétegű iszappal takarva.
Növényzet: parti sás-nád, helyenként vízre lógó bokrok.

Halállománya: Ponty, Amur, Csuka, Süllő, Harcsa, Balin, Fekete sügér, Csikos sügér, Tokhal, Keszeg, Kárász, Compó, Busa.
Ponty 30 kg-ig
Koi Ponty 20 kg-ig
Harcsa 70 kg-ig
Amur 20 kg-ig
T0khal 10 kg-ig
Csuka 14 kg-ig
Süllő 12 kg-ig
Dévér 3 kg-ig
Kárász 4 kg-ig

A fenék egyenletes, 1,5-2,5 méter között váltakozik akadóktól mentesen közvetlenül a szélétől egészen a közepéig. Csupán egy-két nagyobb terméskő gurulhatott a part elé, ami viszont egyben jó haltartót is jelenthet. Minimális, néhány centis iszap borítja az aljzatot. Hínár nincs a tóban. A két hosszú partrészt egyébként magántanyák, stégek, bódék határolják.
A helyi horgászok többségének kis vízparti építménye, vagy stége nem nyitott a vendéghorgászok előtt.

Napijegyes és vendég horgászaink számára az alábbi részek nyújtanak horgászati lehetőséget:

  • az erőmű melletti kb. 300 méteres szabad partszakasz
  • az egész évben gyakran látogatott környei befolyó ( által ér ) torkolata
  • valamint az Bokodi erőműi horgásztó kifolyásától az Által-érnek a Bánhidai Eműi tó befolyásáig terjedő szakasza, a Környei tó kivételével. Az Által ér horgászható szakaszának meder kotrása 2012. tavaszán ért véget. Várható mélysége 0,8 – 1,5 méter, szélessége 8-10 méter
  • a tulajdonossal történő előzetes egyeztetés után stégről is horgászhatunk!
  • továbbá horgászhatunk a háborítatlan kíméleti területen lévő horgászház területéről, melyről bővebb információ a “KIADÓ HORGÁSZHÁZ” menüpont alatt található meg.

A 300 méteres erőmű felőli szabad partszakasz a Fürdő utca ( lőtér ) felől közelíthető meg.

Jellemzője: A stégek felöli 150 m-es partszakasz a tómeder kanyarulatáig sekélyebb része a tónak, 0,8 – 1,6 m, itt található egy a farkas tavak felől érkező kisebb befolyás, vízhozama csekély. A kanyar utáni egyenes szakasztól a kifolyóig a tómeder egyenletesen mélyülni kezd, itt már a parttól néhány méterre is 2 méternél mélyebb vizeket találunk. A kifolyó környékén a víz mélysége a 4 métert is eléri.

A Kb 50 méteres Által ér befolyásánál lévő szabad partszakasz Tatabánya felől Környe felé a Bánhidai II Erőmű portája előtt elhaladva a főutat átszelő vasúti sorompó előtt balra a tó felé lekanyarodva közelíthető meg. A torkolati rész náddal tarkított. Vízmélysége 0,6 – 1,6 m között váltakozik. A torkolati rész kotrása 2012. tavaszán fejeződött be. Az állandó vízbefolyás hatására a part alámosásokkal, pandajokkal tarkított. Tavasztól őszig a tóba érkező friss, oxigén dús víz miatt minden halfaj kedvenc tartózkodási helye.

Által ér egyesületi kezelésben lévő szakasza kiváló szórakozási lehetőséget nyújt az úszós horgászat kedvelőinek. A csalihalfogástól egészen a több kilós amurok pontyok csukák harcsák megfogásáig. FIGYELEM az Által éren az Erőműi tóra érvényes méret és mennyiségi korlátozások, fogási, tilalmi időszak érvényes.

Helyi rekordok Kg-ban:
ponty 26, amur 22, harcsa 72, busa 49,5, Csuka 11, Süllő 11 


Elérhetőségeink

Tatabányai “Jó-szerencsét” Természet-Környezetvédő Horgász Egyesület

A tó megközelíthetősége